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Question
What types of investment funds are considered to be using an index for the purpose of
“defining the asset allocation of a portfolio”?
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Article 3(1)(3) of the BMR defines a benchmark, inter alia, as an index that is used to

measure the performance of an investment fund with the purpose of defining the asset

allocation of a portfolio.

ESMA considers that an index is used to measure the performance of an investment fund

with the purpose of defining its asset allocation when the documentation, and in particular its

investment policy or investment strategy, define constraints on the asset allocation of the

portfolio in relation to an index. For example the investment policy or strategy may require the

investment fund to invest a percentage or the whole portfolio in securities that are

constituents of an index. Investment funds using indices to measure their performance with

the purpose of defining the asset allocation thus may include investment funds that are

actively managed (where the manager has discretion over the composition of its portfolio

subject to the investment objectives and strategies as opposed to a fund that tracks the

return of the index).


