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Question



Should changes in the beneficial ownership on a client account (irrespective of how this is
done from a technical perspective) be reported under Article 9 of CSDR?
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06-01-2025

Original language

Yes. Article 9(1) of CSDR provides that settlement internalisers shall report to the competent

authorities of their place of establishment on a quarterly basis the aggregated volume and

value of all securities transactions that they settle outside securities settlement systems.

Article 2(1), point (11) of CSDR defines settlement internalisers as any institution which

executes transfer orders on behalf of clients or on its own account other than through a

securities settlement system. Point (9) of this same Article defines transfer orders by referring

to the second indent of point (i) of Article 2 of Directive 98/26/EC on settlement finality in

payment and securities settlement systems (SFD). Point (i) of Article 2 of SFD clarifies that

an instruction by a participant to transfer the title to, or interest in, a security or securities by

means of a book entry on a register, or otherwise, is a transfer order. Consequently, any

change in the beneficial ownership on a client account that entails a transfer of the title to, or

interest in, a security or securities should be reported under Article 9 of CSDR when effected

outside a securities settlement systems.

 

Disclaimer in relation to the answers provided by the European Commission in accordance with

Article 16b(5) of the ESMA Regulation: The answers clarify provisions already contained in the

applicable legislation. They do not extend in any way the rights and obligations deriving from

such legislation nor do they introduce any additional requirements for the concerned

operators and competent authorities. The answers are merely intended to assist natural or

legal persons, including competent authorities and Union institutions and bodies in clarifying

the application or implementation of the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of

the European Union is competent to authoritatively interpret Union law. The views expressed



in the internal Commission Decision cannot prejudge the position that the European

Commission might take before the Union and national courts.

 


