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Question
When an AIFM sets up a branch in another Member State for the sole purpose of carrying
out any activity referred to in point (2)(c) of Annex I to the AIFMD, such as real estate
administration activities, does the establishment of the branch have to be notified by the
AIFM to the competent authorities of its home Member State pursuant to Article 33 (2) and
(3) of the AIFMD?
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Original language

No. Article 33 (1)(a), (2) and (3) AIFMD requires an EU-authorised AIFM to notify the

competent authorities of its home Member State when it intends, either directly or by

establishing a branch, to manage EU AIFs established in another Member State. 

Point 1 of Annex I to AIFMD lists the investment management functions which an AIFM must

at least perform when managing an AIF and which must be notified to the competent

authorities of the AIFM’s home Member State when they are carried out in another Member

State either directly or through a branch. 

The functions listed in point 2 of Annex I AIFMD may be additionally performed by an AIFM in

the course of the collective management of an AIF. These functions are ancillary to the

activities referred to in point 1 of Annex I to AIFMD and cannot be exercised independently

from those. 

Therefore, when an AIFM intends to carry out in another Member State solely the functions

referred to in point 2 of Annex I to AIFMD either directly or through establishing a branch, a

notification under Article 33(2) and (3) AIFMD is not required. 

However, the AIFM may still need to provide information to the competent authorities of its

home Member State under different legal bases (e.g. Article 7(2)(c) on the requirement to

provide upon authorisation a program of activity setting out the organisational structure of the

AIFM).

 

The answers clarify provisions already contained in the applicable legislation. They do not

extend in any way the rights and obligations deriving from such legislation nor do they

introduce any additional requirements for the concerned operators and competent authorities.

The answers are merely intended to assist natural or legal persons, including competent

authorities and Union institutions and bodies in clarifying the application or implementation of



the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of the European Union is competent to

authoritatively interpret Union law. The views expressed in the internal Commission Decision

cannot prejudge the position that the European Commission might take before the Union and

national courts.


