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Notion of ‘substantive direct or indirect holding’ in Article 3(2) of the AIFMD

Question
Article 3(2) AIFMD states the following: “Without prejudice to the application of Article 46,
only paragraphs 3 and 4 of this Article shall apply to the following AIFMs:
(a) AIFMs which either directly or indirectly, through a company with which the AIFM is linked
by common management or control, or by a substantive direct or indirect holding, manage
portfolios of AIFs whose assets under management, including any assets acquired through



use of leverage, in total do not exceed a threshold of EUR 100 million; or
(b) AIFMs which either directly or indirectly, through a company with which the AIFM is linked
by common management or control, or by a substantive direct or indirect holding, manage
portfolios of AIFs whose assets under management in total do not exceed a threshold of
EUR 500 million when the portfolios of AIFs consist of AIFs that are unleveraged and have
no redemption rights exercisable during a period of 5 years following the date of initial
investment in each AIF”.

How should the notion of ‘substantive direct or indirect holding’ in Article 3(2) of the AIFMD
be interpreted. In particular, is there a quantitative threshold above which
the criterion of substantive direct or indirect holding could be considered as met, and, if yes,
what this threshold would be?”
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[ESMA 34-32-352 AIFMD Q&A, Section 16, 1]

Answer provided by the European Commission in accordance with Article 16b(5) of

the ESMA Regulation [1]

As mentioned in Article 3(2)(a) AIFMD, the notion of “substantive direct or indirect holding”

refers to situations where the AIFM manages the portfolios of AIFs through its direct or

indirect holding in a company. This covers, for instance, situations whereby the AIFM de

facto has the power to impose decisions on the AIF portfolio composition, its asset allocation

or its risk management. Article 3(2)(a) AIFMD does not set a quantitative threshold. The

notion of “substantive direct or indirect holding” shall be assessed on a case-by-case basis

by AIFMs supervisors.

[1] The answers provided by the European Commission clarify provisions already contained

in the applicable legislation. They do not extend in any way the rights and obligations deriving



from such legislation nor do they introduce any additional requirements for the concerned

operators and competent authorities. The answers are merely intended to assist natural or

legal persons, including competent authorities and Union institutions and bodies in clarifying

the application or implementation of the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of

the European Union is competent to authoritatively interpret Union law. The views expressed

in the internal Commission Decision cannot prejudge the position that the European

Commission might take before the Union and national courts.


