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Question



Question 4 [last update 28 May 2021]: Are registered AIFMs referred to in Article 3(2) of the
AIFMD subject to ESMA’s Guidelines on performance fees while marketing to retail investors
units or shares of AIFs they manage?
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Original language

Answer 4 [last update 28 May 2021]: The Guidelines on performance fees do not apply to

registered AIFMs referred to in Article 3(2) of the AIFMD. Such registered AIFMs are only

subject to the requirements referred to in that Article, which are outside the scope of the

Guidelines. However, Member States may decide to impose stricter requirements on

registered AIFMs and to allow them to market AIFs to retail investors in their territory, in

accordance with Articles 3(3) and 43(1) of the AIFMD. In such cases, National Competent

Authorities may also decide to apply the Guidelines to registered AIFMs.


