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UCITS eligible assets and investment restrictions

Subject Matter
Derogation for newly authorized UCITS

Question

Pursuant to Article 57(1) of the UCITS Directive, Member States may allow recently
authorised UCITS to derogate from Articles 52 to 55 for six months following the date of
authorisation of the UCITS. For a UCITS that is authorised by the relevant regulatory
authority and subsequently launches at a later point, can it be inferred that the six-month




derogation runs from the moment of launch (i.e. initial investent) rather than from the date of
authorisation of the UCITS?

ESMA Answer

18-06-2024

Original language

No, under Article 57(1) of the UCITS Directive the six-month derogation period runs from the
date of authorisation of the UCITS, regardless of whether the UCITS launches immediately
after authorisation or at a latter stage.

The answers clarify provisions already contained in the applicable legislation. They do not
extend in any way the rights and obligations deriving from such legislation nor do they
introduce any additional requirements for the concerned operators and competent authorities.
The answers are merely intended to assist natural or legal persons, including competent
authorities and Union institutions and bodies in clarifying the application or implementation of
the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of the European Union is competent to
authoritatively interpret Union law. The views expressed in the internal Commission Decision
cannot prejudge the position that the European Commission might take before the Union and
national courts.



