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[bookmark: _Toc280628648]Responding to this paper 
ESMA invites responses to the questions set out throughout its Consultation Paper on draft RTS under the new Prospectus Regulation (ESMA31-62-802). Responses are most helpful if they:
· respond to the question stated;
· contain a clear rationale; and
· [bookmark: _GoBack]describe any alternatives ESMA should consider.
ESMA will consider all responses received by 9 March 2018.
Instructions
In order to facilitate analysis of responses to the Consultation Paper, respondents are requested to follow the below steps when preparing and submitting their response:
· Insert your responses to the questions in the Consultation Paper in the present response form. 
· Please do not remove tags of the type <ESMA_QUESTION_PR_1>. Your response to each question has to be framed by the two tags corresponding to the question.
· If you do not wish to respond to a given question, please do not delete it but simply leave the text “TYPE YOUR TEXT HERE” between the tags.
· When you have drafted your response, name your response form according to the following convention: ESMA_PR_nameofrespondent_RESPONSEFORM. For example, for a respondent named ABCD, the response form would be entitled ESMA_PR_ABCD_RESPONSEFORM.
· Upload the form containing your responses, in Word format, to ESMA’s website (www.esma.europa.eu under the heading “Your input – Open consultations”  “Consultation on draft RTS under the new Prospectus Regulation”).
Publication of responses
All contributions received will be published following the close of the consultation, unless you request otherwise. Please clearly indicate by ticking the appropriate checkbox on the website submission page if you do not wish your contribution to be publicly disclosed. A confidential response may be requested from us in accordance with ESMA’s rules on access to documents. We may consult you if we receive such a request. Any decision we make not to disclose the response is reviewable by ESMA’s Board of Appeal and the European Ombudsman.


Data protection
Information on data protection can be found at www.esma.europa.eu under the heading “Data  protection”.
Who should read the Consultation Paper
The Consultation Paper may be of particular interest to investors, issuers, offerors or persons asking for admission to trading on a regulated market as well as to any market participant who is affected by the new Prospectus Regulation (Regulation (EU) 2017/1129).



General information about respondent

	Name of the company / organisation
	London Stock Exchange Group
	Activity
	Regulated markets/Exchanges/Trading Systems

	Are you representing an association?
	No

	Country/Region
	UK


Introduction
Please make your introductory comments below, if any:

<ESMA_COMMENT_ PR_1>
London Stock Exchange Group is delighted to respond to ESMA’s consultation on draft RTS under the Prospectus Regulation. We operate a number of regulated markets and SME Growth Markets across Europe including London Stock Exchange and AIM as well as Borsa Italiana and AIM Italia.

We welcome the Prospectus Regulation as a key means to increase access to non bank financing to support entrepreneurialism, competitiveness and EU jobs creation. Alongside action to reduce the fiscal pressure on equity and to boost the effectiveness of SME financing ecosystems (e.g. LSEG’s ELITE programme), we believe it will improve the EU capital raising environment. 

Our key points in response to this consultation paper are:


1. Advertisements

· Amending adverts before a supplement would be burdensome. With reference to advertisements which have been disseminated before a supplement of a prospectus has been published, rendering the content of the advertisement inaccurate or misleading, we believe that the provisions requiring the issuer to disseminate an amended advertisement are overly burdensome for issuers. The text in consultation under article 13 (currently contained in Delegated Regulation 2016/301) sets out the requirement to publish an amended advertisement explicitly making reference to the previous advertisement, specifying that the previous advertisement has been amended due to it containing inaccurate or misleading information and highlighting the differences between the two versions of the advertisement.

From our perspective, given the restricted timeframe during which the amended advertisement can be revised -before the closing of offer or admission to trading we would welcome a more pragmatic and time-efficient approach which will also enable potential investors to access to a consistent set of information with the content of the prospectus. Therefore, we suggest not to carry over those specific provisions contained in Delegated Regulation 2016/301 but to amend article 13 in consultation suggesting to specify, that in the context of any originally disseminated advertisement, any supplement which may be published by the issuer in relation to the prospectus in the event of inaccurate or misleading information, could be accessible by investors directly on the issuer’s website, where the prospectus is published. 

In general, we agree with the positions of ICMA and AFME, which are based on the likely practical application of the requirements. For example, the proposals work for some issuers but not all (e.g. for debt prospectuses these might not be available on the issuer’s own website but instead typically published on the website of the relevant regulated market.) We agree with AFME / ICMA that the broadening of the level 1 definition of ‘advertisement’ means that a much greater scope of types of communications could unduly fall under the regime. 


2. Machine Readability

· We support the introduction of the requirement contained under article 21 of Prospectus Regulation for ESMA to publish the prospectuses received form NCAs as well as the data for its classification, in order to allow investors to have access to prospectus published across the EU. 

In light of the high degree of granularity of data fields to be provided by the competent authorities to ESMA, it is important that the obligation of providing such amount of information and the responsibility attached thereto must be retained by the NCAs which approved the prospectus also in practice, without any undue requests of such information to be provided by the issuers or the relevant markets where securities are traded.

For more detail please see our answer to Q14 and Q17


3. ISINs

· We welcome that the draft RTS will increase the regulatory embedding of ISIN, CFI, FISN & LEI  because this will further support global standardisation, in particular ISO standards. Mandating the use of these global standards will help achieve the objective of providing investors with information which is sufficient and objective and presented in an easily analysable, succinct and comprehensible form. This would also ensure consistency with MiFID II / R and MiFIR, which adopt ISIN, CFI, FISN & LEI as the globally recognised standard for reference data for the purposes of financial security instrument identification.

<ESMA_COMMENT_ PR_1>


1. 

Key financial information in the summary

: Do you agree that the KFI extracted from the issuer’s historical financial information should be sign-posted?
<ESMA_QUESTION_PR_1>
No LSEG view
<ESMA_QUESTION_PR_1>



: Would you suggest the inclusion of specific templates for other types of issuer? Please specify and explain your reasoning.
<ESMA_QUESTION_PR_2>
No LSEG view <ESMA_QUESTION_PR_2>



: Do you agree that cash flow from operations is the most useful measure of cash flow for non-financial entities issuing equity and that cash flow from financing activities and cash flow from investing activities are not so relevant for investors in equity securities?  
<ESMA_QUESTION_PR_3>
No LSEG view <ESMA_QUESTION_PR_3>



: Given the page limit for the summary please provide your views on which items of historical financial information would be most useful for retail investors.
<ESMA_QUESTION_PR_4>
No LSEG view <ESMA_QUESTION_PR_4>



: Do you agree with the proposal to allow the use of footnotes to describe APMs or could this result in lengthy footnotes and complicated explanations?
<ESMA_QUESTION_PR_5>
No LSEG view <ESMA_QUESTION_PR_5>



: Do you agree that issuers should be given flexibility to present pro forma financial information as additional columns to the relevant tables or as a separate table? If not, should a format be mandated, bearing in mind the page limit for the summary as well as the requirement for the summary to be comprehensible?
<ESMA_QUESTION_PR_6>
No LSEG view <ESMA_QUESTION_PR_6>



: Do you agree that complex financial information in the summary should be presented according to its presentation in the prospectus? If not, please specify and provide alternative ways of presentation.
<ESMA_QUESTION_PR_7>
No LSEG view <ESMA_QUESTION_PR_7>



: Which financial measures are most useful for retail investors to determine the health of a credit institution? Do you consider that the CET1 is comprehensible for retail investors? Please specify.
<ESMA_QUESTION_PR_8>
No LSEG view <ESMA_QUESTION_PR_8>



: Do you agree that it should be mandatory for credit institutions to disclose SREP information in relation to Common Tier One Equity, the minimum prudential capital requirements, the Total Capital Ratio and the Leverage Ratio in the summary?
<ESMA_QUESTION_PR_9>
No LSEG view <ESMA_QUESTION_PR_9>



: Do you agree with the choice of measures for insurance companies?
<ESMA_QUESTION_PR_10>
No LSEG view
<ESMA_QUESTION_PR_10>



: Do you think it would be useful for retail investors to include a measure of historical performance for closed end funds in the summary?
<ESMA_QUESTION_PR_11>
No LSEG view <ESMA_QUESTION_PR_11>



: Do you think that investment companies which are subject to capital requirements should be required to include regulated capital ratios in their summary?
<ESMA_QUESTION_PR_12>
No LSEG view <ESMA_QUESTION_PR_12>



: Would the issuer, offeror or person asking for admission to trading incur costs if the proposed provisions are adopted? If so, please specify the nature of such costs, including quantifying them.
<ESMA_QUESTION_PR_13>
No LSEG view <ESMA_QUESTION_PR_13>



Data and machine readability

: Do you believe that the data related to the amount raised should be made mandatory? Please explain your reasons.
<ESMA_QUESTION_PR_14>
LSEG do not believe this should be mandatory – noting that the prospectus allows for a price range prospectus to be published, this may not feasibly be known.<ESMA_QUESTION_PR_14>



: Do you agree with the data items that have been identified as necessary for the purpose of classification as well as to allow for the compilation of the annual report under Article 47 of the Prospectus Regulation? Would you like to propose any additional items or suggest items that should in your view be deleted? Please explain your reasons.
<ESMA_QUESTION_PR_15>
No LSEG view <ESMA_QUESTION_PR_15>



: Do you agree with the ESMA proposal to maintain the current system in place whereby NCAs submit data to ESMA in XML format as the practical arrangement to ensure that such data is machine readable? Do you agree that, by keeping the data submission system unchanged, adaptation costs are minimised for the market at large?
<ESMA_QUESTION_PR_16>
No LSEG view <ESMA_QUESTION_PR_16>



: Do you agree that the proposed amendment to the technical advice on prospectus approval could contribute to provide clarity on the way data referred to in Annex VII are collected by NCAs?
<ESMA_QUESTION_PR_17>
The drafting in Articles 10 and 11 of the draft RTS on machine readability makes clear that such obligations fall on the Competent Authority. However, we do not agree with the suggestion on page 48 of the consultation paper that NCAs can “downstream” this obligation to issuers. We do not believe that companies providing a prospectus to NCAs should be required to provide additional data in a particular machine readable format, as the cost implications of this are unknown and do not appear to have been factored into the cost benefit analysis. This should be carefully considered otherwise it could lead to potentially substantial issues on the smooth implementation of the Regulation.
<ESMA_QUESTION_PR_17>



: Do you have suggestions in relation to how the efficiency, accuracy and timeliness of the data compilation and submission process can be further improved? In your experience, is there any specific reporting format or standard that you would deem most appropriate in this context?
<ESMA_QUESTION_PR_18>
No LSEG view <ESMA_QUESTION_PR_18>



Advertisements

: Do you consider that an advertisement should contain at least a hyperlink to the website where it is published and where available and technically feasible additional information that would facilitate tracing the prospectus? Please provide examples of the additional information that you think would be helpful to include in the advertisement.
<ESMA_QUESTION_PR_19>
We have no objections to the inclusion of such a hyperlink. We have no suggestions on additional information.<ESMA_QUESTION_PR_19>



: Do you consider that the definition for complex securities set out in para 140 provides clarity to issuers and would be helpful in deciding when the comprehension alert referred to in Article 8(3)(b) of the PRIIPs Regulation should be included in an advertisement?
<ESMA_QUESTION_PR_20>
No LSEG view <ESMA_QUESTION_PR_20>



: Do you agree with the requirements suggested for Article 11 of the RTS? If not, please provide your reasoning.
<ESMA_QUESTION_PR_21>
We have no objections.<ESMA_QUESTION_PR_21>



: In particular, do you agree with the requirement to include warnings in advertisements? Do you consider that the suggested warnings are fit for purpose in terms of investor protection?
<ESMA_QUESTION_PR_22>
No LSEG view <ESMA_QUESTION_PR_22>



: Would the issuer, offeror or person asking for admission to trading incur costs if the aforementioned provisions are adopted? If so, please specify the nature of such costs, including whether they are one-off or ongoing and, quantify them.
<ESMA_QUESTION_PR_23>
We are unable to provide detail on costs.<ESMA_QUESTION_PR_23>



Supplements

: Do you agree that Article 2 of the First Commission Delegated Regulation should be carried over, in its entirety, to Level 2 under the new regime?
<ESMA_QUESTION_PR_24>
We have no objections to this forming the foundation of the new RTS.<ESMA_QUESTION_PR_24>



: Do you agree that the additional requirements identified from ESMA’s draft technical advice should also be included.
<ESMA_QUESTION_PR_25>
We have no objections. <ESMA_QUESTION_PR_25>



: Do you agree that the publication of audited financial statements by an issuer of retail debt or retail derivative securities should not trigger the requirement to publish a supplementary prospectus?
<ESMA_QUESTION_PR_26>
No LSEG view <ESMA_QUESTION_PR_26>



: Would the issuer, offeror or person asking for admission to trading incur costs if the aforementioned provisions are adopted? If so, please specify the nature of such costs, including quantifying them.
<ESMA_QUESTION_PR_27>
We are unable to provide detail on costs.<ESMA_QUESTION_PR_27>



Publication

: Do you agree that only Article 6(1)(c) and 6(3) of the Second Commission Delegated Regulation need to be carried over to Level 2 under the new regime?
<ESMA_QUESTION_PR_28>
We agree.<ESMA_QUESTION_PR_28>



: Do you agree that no other publication provisions of the new Prospectus Regulation need to be specified by way of RTS? If not, please identify the provisions which should be specified.
<ESMA_QUESTION_PR_29>
We agree.<ESMA_QUESTION_PR_29>



: Do you believe that the proposed publication provisions will impose additional costs on issuers, offerors or persons asking for admission to trading? If yes, please specify the type and nature of such costs, including whether they are one-off or on-going, and quantify them.
<ESMA_QUESTION_PR_30>
We are unable to provide detail on costs.<ESMA_QUESTION_PR_30>
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