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Re: ASSOSIM contribution to ESMA consultation on “Guidelines on Internalised 

Settlement Reporting under Article 9 of CSDR” 

 

Assosim1 welcomes the opportunity to comment on the ESMA consultation paper in subject 

and is pleased to provide the following observations.  

 

Please, note that the present document was drafted in cooperation with the Italian Banking 

Association (ABI). 

 

***** 

Q1: Do you have any comments or suggestions regarding the scope of the data to be 

reported by settlement internalisers? Please provide arguments supporting your 

comments and suggestions. 

 

As it regards the types of transactions and operations that should be considered in scope of 

Internalised Settlement Reporting (ISR), and precisely point (a) of paragraph 11 (i.e. purchase 

or sale of securities, including primary market purchases or sales of securities), we consider 

                                                      
1 Associazione Intermediari Mercati Finanziari - ASSOSIM is the Italian Association of Financial Markets 

Intermediaries, which represents the majority of financial intermediaries acting in the Italian Markets. Assosim has 

nearly 80 members represented by banks, investment firms, branches of foreign brokerage houses, active in the 

investment services industry, mostly in primary and secondary markets of equities, bonds and derivatives, for some 

82% of the Italian total trading volume. 
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necessary a clarification by ESMA in the final text of the Guidelines as to what is actually and 

precisely meant by “primary market purchases or sales of securities”, by providing examples: 

subscriptions of new issuances, settled through a SSS, are then recorded in the books of the 

subscriber’s clients? Is such recording in scope of point (a)? 

 

As for point (m) regarding corporate actions on flow represented by transformations, in our 

understanding reporting shall include the following transactions:  

– transformations processed by a settlement internaliser as related to securities transfers 

originally instructed for settlement in its books. 

We would greatly appreciate to receive a confirmation of the correctness of our understanding. 

 

 

As it regards the transactions and the operations that should be out of scope of the ISR (i.e. par. 

12 on page 10), point (d) would be ideally welcomed to be in scope of ISR, hence deleted from 

this list and moved to the former paragraph 11. Indeed, having the “transfers of securities 

between two accounts of the same client” in scope of the reporting, it would allow settlement 

internalisers to simplify and optimise their duties toward their clients (as internalisers would 

not have to constantly liaise with them on what it was or was not internalised), and it would 

exempt such clients from the onus of peculiar reports. In our opinion, such proposal would 

make the reporting simpler and respond to a more prudent approach. Should such suggestion 

be welcomed, then, the example on par. 15 should be deleted as it would result inconsistent.  

 

 

As for point (e) of para. 12, we agree with this exemption. At the same time, we highlight that 

banks may not be aware of the relation existing between instructed cash payment and securities 

transactions. Banks would only be able to report internalised cash instructions which are 

instructed by clients as PFOD (Payment free of delivery). Accordingly, we would suggest 

specifying that only this kind of cash instructions has to be reported.  

 

 

As for letter (g), such point describes a pair-off (also referred to as “technical netting”) at 

settlement level (as opposite to netting at trade level that is out of scope). We disagree with the 

required reporting obligation because the settlement at the CSD of the “delta” instruction 

(deriving from the pair-off of other instructions) seems inconsistent with (i) the definition of 

“internalised settlement” and with (ii) the aim of the Regulation to reduce the settlement risk. 

We encourage ESMA to reconsider its position and to amend the guidelines in this regard, by 

leaving technical netting and pair-offs out of the scope of internalisation reporting, as long as 

the risk element/component of the transaction is actually settled at the CSD. 
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In our understanding, the entity responsible for the reporting could only be the entity who has 

received an instruction and has not forwarded it to the next part of the custody chain. Hence, if 

the instruction has been forwarded, then no reporting obligation should exist. 

 

 

Eventually, as it regards paragraph 13, we are in favour of specifying that an instruction is 

subject to ISR only in case the intended PLACE OF SETTLEMENT (PSET) indicated by the 

instructing party is an EU CSD. This would (i) simplify the process and (ii) avoid reporting 

those internalized settlement instructions that are due to settle in a CSD not authorized under 

CSDR. In other terms, the intended PSET, reported in the clients’ settlement instructions field, 

should help to correctly meet the requirements and to ensure that out-of-scope instructions will 

(consequently) not be reported. 

 

An example might contribute to clarify our message and understanding:  

 

US Treasury Bond – Issuer CSD = Fedwire New York 

Security can be settled inter alia in Fedwire New York and Euroclear Bank 

 

Two clients of “Custodian A” deal in the bond and send respective instructions to A, hence:  

 

a)  

Client X: PSET Euroclear Bank 

Client Y: PSET  Fedwire New York 

 

No internalisation – it would be settled externally through a link between Euroclear and 

Fedwire; 

 

b)  

Client X: PSET Euroclear Bank 

Client Y: PSET Euroclear Bank 

 

Internalisation is possible and hence reportable; 

 

c)  

Client X: PSET Fedwire New York 

Client Y: PSET Fedwire New York 
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Internalisation is possible: booking location, Fedwire New York – no internalisation reporting 

applies as no European security and no European CSD is involved. 

 

 

Q2: Do you have any comments or suggestions regarding the entities responsible for 

reporting to competent authorities? Please provide arguments supporting your comments 

and suggestions. 

 

As already mentioned in our comment on paragraph 12 (d), we consider more appropriate 

placing the reporting obligation – related to an internal settlement involving two custody 

accounts of the same client – on the entity that processes the internal settlement. Indeed, in our 

understanding, the reporting entity is the entity which has received an instruction and has not 

forwarded it to the next party of the holding chain. Should ESMA agree on former, in the 

example reported on par. 15 it would be “entity B” to have to report the internal settlement, and 

not “entity A”.  

In addition, we would like to highlight that there may be scenarios where accounts maintained 

at a CSD are operated by a different party than the account owner. The account operator in such 

a scenario would only receive the instruction(s) to update the internal records. However, it will 

be the account owner to decide whether to internalise it or not. We agree that, depending on the 

account operator set-ups, the account operator can provide information to the account owner to 

complete its legal obligation, but this should be done on reasonable commercial terms. 

 

In relation to paragraph 17, we share ESMA’s view that no settlement internalisation reporting 

be required for transactions which are internalised in Third Country branches irrespective of 

the underlying instrument. 

 

 

Q3: Do you have any comments or suggestions regarding the proposed data reporting 

parameters? Please provide arguments supporting your comments and suggestions. 

 

The text of par. 25 appears to be not consistent with par. 23: indeed, the settlement internaliser 

has to report both sides of a transaction. We also believe that the relevant quarter of reported 

transactions should be selected through the comparison of the actual settlement date (ASD) 

with the intended settlement date (ISD). Instead, the example suggests including the value of 

the same failed transaction as many times as the number of days it failed.  The aim of this 

reporting method is unclear and we fear that it could lead to a distortion of the final aggregated 

data. 

 

Hence, we suggest determining the data on settled transactions and on failed transactions for a 

given period by selecting their ASD to avoid any subsequent transmission of corrections due to 
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cancellations of instructions or transformation of instructions. Also, please, consider that the 

proposed Guidelines do not clarify the way and timeline with which an already submitted report 

might be subsequently corrected. 

 

Settlement internalisers are required to consider the “type of transaction” within the report. 

Information about the type of settlement transaction is available only if a client provides it. 

Therefore, the default selection of “other securities transactions” has to apply anytime the 

background information of the instruction is not provided by the client. 

 

As it regards par. 27, and precisely the period of time covered by the first report, we strongly 

suggest ESMA to advice NCAs to provide for a testing period, prior to the transmission of the 

first report (due by July, 12th, 2019). This testing period will be beneficial to verify and fine-

tune the technical, procedural constraints, and any exception-management and recycling rules 

related to transmission of the reporting. 

 

 

Q4: What are your views regarding the proposed requirement according to which 

settlement internalisers should use an XML format based on the ISO-20022 compliant 

XSD schema? 

 

As settlement internalisers are required to transmit to National Competent Authorities data in 

accordance with Article 9 of CSDR in an XML format based on the ISO-20022 compliant XSD 

schema, to be published by ESMA, we would greatly appreciate to be aware and to have 

visibility of the suggested XSD schema, ideally making them available at the earliest 

opportunity, in order to ensure internalisers can comply with the requested format and include 

the relevant costs in the budget planning.  

 

 

Q5: Do you have any comments or suggestions regarding the proposed process for 

submission of internalised settlement reports? Please provide arguments supporting your 

comments and suggestions.  

 

The report shall include information that is in ISO standards, like CFI (10962), MIC (10383), 

FISN (18774), country code (3166) and currency (4217). We deem that ESMA should identify 

specifically every single entity/provider able represent a so-called “Golden Source” for the 

above-mentioned data/fields/information. By doing so, ESMA would first of all ensure a base-

line consistency in the reporting done by the internalisers, and also it would relieve internalisers 

of the responsibility of any mistakes that could, by any means, occur due to errors or corruption 

of the data/information sourced by the Golden Source. Indeed, currently, agent banks and other 

users have to compare several sources on the same specific data (among which, we also find 
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CFI (10962), MIC (10383), FISN (18774), country code (3166) and currency (4217)) in order 

to be confident in and to ensure correctness and reliability of the data actually used. Hence, our 

proposal regarding the need and appropriateness of a Golden Source identified by ESMA. 

With reference to par. 31, it would be useful for stakeholders to be made aware of the timeframe 

within which the reporting entities will obtain “the confirmation of receipt” by the National 

Competent Authority and the timeframe for re-submitting the report, should any corrections 

need to be made. 

 

 

Q6: Do you have any additional comments or suggestions regarding the proposed 

guidelines? Please provide arguments supporting your comments and suggestions.  

 

Delegated Regulation (EU) 2017/391, Article 2(3), sets out detailed requirements as to the 

source(s) for computing the market value(s). Members raised concerns about such requirements 

for FOP transactions (art. 2(3)b), as the determination of market value for FOP transactions 

entails the use of different price sources for the same ISIN (i.e. banks already use approved 

service providers to source price feeds). Accordingly, we would suggest and welcome the 

creation by ESMA of a public source of price information to be used specifically for FOP 

transactions, or any form of help and support by ESMA at least to identify a so-called golden 

source for the “the closing price of the most relevant market in terms of liquidity” and for “the 

closing price of the trading venue within the Union with the highest turnover” (as provided for, 

respectively, in Art. 2(3), second paragraph, point (a) and (b)), in order to ensure consistency 

to the above-mentioned requirements. 

 

 

***** 

 

We remain at your disposal for any further information or clarification. 

 

Yours faithfully,  

 

  

  

  

  

   

 

 

 


